EU:n Parlamentti sinetöi kertakäyttömuovin kiellon vuoteen 2021 mennessä

EU:n Parlamentti on hyväksynyt lain, joka kieltää kertakäyttöiset muovituotteet, kuten lautaset, ruokailuvälineet, pillit ja pumpulipuikot. Tämä tarkoittaa, että jäsenmaiden tulee saavuttaa muovipullojen 90 % keräystavoite vuoteen 2029 mennessä. Muovipullojen tulee sisältää vähintään 25 % kierrätettävää materiaalia vuoteen 2025 mennessä ja 30 % vuoteen 2030 mennessä.

Lainsäädäntö edellyttää, että tuotteiden ympäristöön joutumisesta koituvat haitat tulisi ilmoittaa pakkausmerkinnöissä. Tämä koskisi esimerkiksi muovisten tupakkafilttereiden, kertakäyttömukien, kosteuspyyhkeiden ja kuukautissuojien pakkausmerkintöjä.

Uusi asetus tarkoittaa, että kaikki muovista valmistetut kertakäyttöastiat tulee häviämään markkinoilta ja ne korvataan uusiutuvista biohajoavista materiaaleista valmistetuilla tuotteilla.

Esimerkkejä kiellettävistä tuotteista:

  • Kertakäyttöiset muoviset ruokailuvälineet (haarukat, veitset, lusikat ja puikot)
  • Kertakäyttöiset muoviset lautaset
  • Muoviset pillit
  • Muovista tehdyt pumpulipuikot
  • Muoviset ilmapallopidikkeet
  • Oxo-hajoavat muovit ja niistä valmistetut ruoan säilytysrasiat sekä polystyreenistä valmistetut juomakupit

Euroopan komission mukaan yli 80 % merten roskasta on muovia. Tuotteet, joita uusi lainsäädäntö koskee, edustavat 70 % kaikesta merissä olevasta roskasta. Koska maatuminen on erittäin hidasta, muovia päätyy valtameriin ja rannoille. Muovijäänteitä on löydettävissä merenelävistä, kuten merikilpikonnista, hylkeistä, valaista ja linnuista. Myös kaloista ja äyriäisistä, jolloin muovijätettä päätyy ihmisten ruokaan.

Tärkeällä asialla ollaan, kun miettii jo ihan muovin vaikutusta luontoomme ja kauanko muovin hajoaminen kestää luonnossa. Esimerkkeinä maatumisaikoja melkeinpä jokapäiväisessä käytössämme olevista muovisista tuotteista:

  • Muovinen ostoskassi maatuu noin 10–20 vuodessa
  • Muovipilli maatuu noin 200 vuodessa
  • Muovipullo maatuu noin 450 vuodessa

EU:n parlamentti kertakäyttöiset muovituotteet kielto

Lue lisää EUNEIGHBOURS.EU sivulta

“Lainsäädäntö vähentää ympäristölle aiheutuvaa vahinkoa lähes 22 miljardin euron arvosta, kun arvioidaan muovisaasteen kustannuksia Euroopassa vuoteen 2030 asti. Euroopassa on nyt lainsäädännöllinen malli, ja olemme edelläkävijä kansainvälisellä tasolla, kun puututaan merten muovisaasteen ongelmiin.” Meppi Frédérique Ries (ALDE, Belgia)

Cups2go valikoimasta löytyy biohajoavasta kartongista valmistetut kupit, jotka täyttävät EU:n lainsäädännön vaatimat kriteerit. Yksiseinäisiin kuppeihin on mahdollista saada FSC leima.

Cups2go haluaa olla mukana kehityksessä, ole sinäkin. Valinnoillamme on väliä.

Tutustu biohajoaviin kuppeihimme alla olevasta linkistä:

Tutustu kuppeihimme